Sarmice Od Blitve

Sastojci:
15-ak liski blitve, raštana ili zelja
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
300-400 gr. mlevenog mesa
1 šoljica pirinča
so
beber
vegeta

Priprema:
Prodinstati sitno iseckan luk, šargarepu i mleveno meso. Kada ubacimo meso staviti so, biber i vegetu po ukusu. Pred kraj dodati pirinač, koji je prethodno odstajao u vodi.
U veću šerpu sipati vodu i staviti da prokljuca. Kada je voda proključala, smanjiti vatru i kratko blanširati svaku lisku blitve posebno.
Kada je sve spremno savijati sarmice. Sarmice je dovoljno puniti sa dve ravne kašike smese. Kako bi sve sarmice bile iste, potrebno je blitvu složiti jednu na drugu i ravno iseći gornji deo liski gde su peteljke. Visak zeleni se može upotrebiti za čorbicu.
Šerpu, u koju ćemo ređati sarmice, malo pouljiti i dno prekriti sa jednom liskom i slagati sarmice. Preliti vodom da ogrezne i poklopiti sarmica manjim tanjirom, da se ne raspadnu tokom kuvanja.
Staviti na riglu da se malo prokuva i peći u rerni na 200 C oko 30 min.
Služiti uz pavlaku, kajmak ili po želji.

Коментари

Популарни постови